divendres, 9 de novembre del 2007

DECLARACIÓ DE PRINCIPIS DE L'ENTESA DE CATALUNYA PER A LA REPÚBLICA

L’ Entesa de Catalunya per a la República és un moviment de caràcter republicà i democràtic estretament lligat a la lluita per la recuperació de la Memòria Històrica i Democràtica.

L' ECR s’inspira en els valors Republicans i Democràtics de Justícia, Llibertat, Igualtat i Fraternitat. Prenent com a punt de referència el gran avanç que va suposar, en tots els conceptes, enfront de l’absolutisme monàrquic, la instauració de la II República.

La II República és el nostre referent perquè va lluitar per dotar de drets als homes i dones davant els grans privilegis de les minories, mitjançant la distribució de rendes i propietats, la Reforma Agrària, el reconeixement dels fets nacionals històrics, la instauració de l’ensenyament laic i la lluita contra l’analfabetisme, la legalització del vot de la dona, l’avortament i el divorci, i la renúncia a la guerra com a mesura per a resoldre els conflictes entre les nacions, així ho fa constar l’article 6 de la Constitució de la II República.

L'Entesa de Catalunya per a la República pretén promoure un Moviment que, per vies democràtiques, camini cap a la III República. En aquests moments, el caràcter unitari de l’actuació republicana es basa en els següents punts:
1. El reconeixement de que el sufragi universal, lliure i directe és el sistema més apreciat i garant per l’elecció de totes les institucions. Constatem que el concepte republicà d’ Estat i Ciutadania és radicalment oposat al que representa l’anomenada “monarquia parlamentària”, que permet al monarca situar-se intolerablement per sobre i al marge dels nostres pobles, burlant descaradament el principi democràtic d’igualtat dels ciutadans i ciutadanes davant la llei i les institucions. Aquests privilegis absolutistes de la “reialesa” a Espanya, els hi ve donats pel llegat dinàstic-totalitari, reforçat amb folgança per la dictadura feixista i “consagrada” pel que coneixem per Transició.
2. Proposem un república federativa com a marc de convivència en igualtat de condicions per a tots els pobles i fets nacionals de l’estat, sense prejudici del reconeixement del dret a l’autodeterminació dels pobles, com senyalà la carta de les Nacions Unides el 1945.
3. La promulgació d’una República, amb una amplia participació ciutadana, ha d’estar assentada en els interessos de l’estat i la sobirania d’aquest, en els principis i compromisos de pau i solidaritat amb tots els pobles del món i el rebuig a la guerra, també en una política activa, econòmica, laboral justa que doni prioritat als sectors més desfavorits de l’ actual societat i el desenvolupament de l’estat del benestar i el ple reconeixement de la igualtat home-dona a tots els plans de la societat.
4. Tanmateix, l’estat republicà federal ha d’assegurar que tots els ciutadans tinguin el dret a veure satisfetes les seves necessitats educatives, sense distinció d’origen social ni econòmic, des del preescolar fins a l’ensenyament universitari, basat en un ensenyament integral i científic, valors ineludibles d’un sistema republicà democràtic.
5. L’ECR proposa una república laica, amb separació efectiva entre l’ Estat i les diferents confessions religioses.

VISCA LA REPÚBLICA!! VISCA LA TERCERA REPÚBLICA!!
26 d'agost del 2007
entesacatrep@gmail.com