divendres, 9 de novembre del 2007

L'ENTESA DE CATALUNYA PER A LA REPÚBLICA (ECpR) DAVANT EL DEURE DE RECUPERACIÓ DE LA MEMÒRIA HISTÒRICA, DEMOCRÀTICA I REPUBLICANA

En la Declaració de Principis, manifestàvem que un dels eixos de la nostra activitat és la recuperació de la Memòria Històrica i Democràtica i els valors republicans. Per tant, per a nosaltres, “El Deure de Memòria” està íntimament lligat a la lluita per la República, la III República.

Els Pactes de la Moncloa –que van estructurar la “transició”- i les seves lleis d'amnistia, van significar donar carta de demòcrates a tots els franquistes, botxins i corifeus, i a una monarquia instaurada per Franco, que va nomenar Juan Carlos de Borbó el seu successor. Tot això sota la direcció i tutelaje dels Estats Units i dels seus serveis d'espionatge, i d'altres potències com Alemanya que van finançar l'operació per limitar la sobirania i la independència del nostre país.
El Projecte de Llei, d'infumable nom i contingut, presentat pel Govern el passat 13 de desembre de 2006 al Congrés dels Diputats, rebutjat pel conjunt d'entitats memorialistes, equips jurídics internacionals i dos grups parlamentaris d'esquerra. Com no podia ser d'una altra manera, la dreta neofranquista, la jerarquia eclesiàstica i la resta dels poders fàctics, es van oposar frontalment a la mateixa , precisament, amb els pactes de la “transició” a la mà.

En aquest context, estem assistint, des de principis d'any, a un ball de confusions interessades, amb retrocessos en plantejaments polítics d'alguna esquerra; manifestacions jurídiques d'escassa entitat i promeses i plantejaments increïbles, manifestos de distinta mena …. La intencionalitat d'aquesta maniobra és clara, debilitar i dividir el moviment per a la recuperació de la memòria històrica i democràtica i tirar endavant, com sigui, una “llei de la memòria ” de baix contingut democràtic, una “llei de punt final”.

Segons el nostre criteri, una Llei que respecti el “Deure de Memòria”, ha de partir i basar-se, , en els següents punts i apartats:

1. La Recuperació de la Memòria Històrica, és una peça clau de l'Estat de Dret. És a dir comprèn als poders Executiu, Legislatiu i Judicial, i al propi Cap de l'Estat. Així ha estat en països del nostre entorn com França i Alemanya, sotmesos a règims nazi-feixistes com l'espanyol. I significa una acció continuada, actualitzada i pedagògica per a les actuals i pròximes generacions.

2. El cop militar feixista contra El Govern legal i constitucional de la IIª República i els subsegüents 40 anys d'una dictadura que, de manera sistemàtica i planificada, ha practicat crims de lesa humanitat i ha conculcat els drets humans, significa que tota llei ha de contemplar, com a mínim i baix l'empara de la legislació internacional a aquest respecte:

· El reconeixement i actualitat de la legalitat republicana.

· La il·legalitat del cop militar feixista i la seva condemna. La il·legalitat de la dictadura feixista i la seva condemna.

· La il·legalitat de tot l'aparell repressiu militar o civil i l'entramat jurídic feixista i la derogació del mateix.

· El reconeixement de totes les víctimes, a Espanya o l'exili. La seva rehabilitació jurídica, econòmica i moral.

. Reconeixement de les Agrupacions Guerrilleres com una força militar regular.

. La rehabilitació de totes les persones perseguides i represaliades per la dictadura, directa o indirectament pel seu aliats nazi-feixistes.

· Restitució dels béns personals i institucionals confiscats per la dictadura.

· La retirada dels símbols franquistes o la seva reconversió en símbols de la resistència antifeixista.

· La ratificació per part de l'Estat de tots els tractats internacionals, referits a drets humans crims de lesa humanitat.

· La il·legalització de qualsevol entitat o partit polític de caràcter feixista o que exalti la dictadura i la i figura de Franco.
Saludem el gran treball, en condicions difícils i amb pocs suports institucionals, de totes les entitats memorialistes que, des del pluralisme, lluiten pel “Deure de Memòria” i una Llei basada en LA VERITAT, LA JUSTÍCIA I LA REPARACIÓ. L'ECpR, sense cap reserva, s'uneix a aquesta justa lluita.
VISCA LA REPÚBLICA!!
27 de setembre del 2007